Historien om greyhound

Selv om greyhound kanskje ikke er en så altfor populær hund her til lands, så har den en ganske så god status i utlandet. De fleste vet hva en greyhound er utenfor Norges landegrenser, men det er slettes ikke mange her til lands som vet hva det er. Kanskje har de hørt om hunden, og kanskje til og med om løpene de deltar i, men stort mer vet vi sjeldent noe om. Det kan derfor være nyttig å gi en liten introduksjon. Her på siden snakker vi blant annet om racing, en underholdende spillopplevelse, hvordan britene fikk opp interessen for greyhound racing og ikke minst betting på sporten. Denne artikkelen skal derimot være vinklet mot historien til greyhounder og hvordan de kom inn i vårt vokabular.

Selv om ingenting er sikkert, så antas det a greyhounder kom til Vesten gjennom Lilleasia. Det er teorien fordi man mener at denne hunderasen originalt stammet fra Orienten. Hundene kom seg på den tiden til Vesten gjennom de store folkevandringene. Siden den gang har vi i Vesten nytt disse hundene både som venner og familie. En unik fakta om greyhounder er at denne mest sannsynlig er det mest perfekte eksemplet vi finner på en mynde. En mynde er definert som en hund som morfologisk, eller anatomisk, er meget like hverandre og ikke minst tamme. Greyhound faller perfekt under denne kategorien fordi de fleste greyhounder nærmest er identiske. Dessuten er en annen artig fakta om greyhounder at de tross alt er verdens raskeste domestiserte hunder. De kan nå hastigheter opp til 70 kilometer i timen, så det er kanskje ikke rart at vi nyter å se disse løpe mot hverandre. Det har de gjort siden tidlig på 1900-tallet, og vi har ikke sett oss tilbake siden.

Greyhounden er anerkjent for sitt spesielle utseende. Selv om vi, da spesielt britene, i Vesten naturligvis har formet hunden over årene, så var den ikke så altfor annerledes før i tiden heller. Ser vi for eksempel hele 8000 år tilbake, så kan vi finne greyhounder inkludert i grotte tegninger. Allikevel bærer nok dagens greyhounder enda mer preg av at vi har oppfostret disse til en spesifikk form og et spesifikt formål, nemlig racing. I dag kan greyhounder bli mellom 25 og 40 kilo, og de lever i snitt mellom 10 og 12 år. Selv om noen velger å ha disse som kjæledyr, så er dette langt i fra den mest populære bruken. Disse er nemlig fortsatt mest populære hva gjelder racing, grunnet deres ekstreme fart. Dersom du til formodning skulle ha en greyhound, så har du helt sikkert lagt merke til farten.

Om du ønsker mer info om greyhounder er det bare å sette i gang med research. Dette er en virkelig spennende hundetype!

De 10 raskeste hundene i verden

Selv om vi mennesker liker å leke med hunden, og i mange tilfeller er dominant, så kunne den mest sannsynlig når som helst løpt fra oss. Hunder er i det store og det hele meget raske. Det er også derfor vi nyter racing med hunder i dag. Kanskje aller kulest er det med de hundene som er så raske som tigere og løver. De ser kanskje ikke ut som de er så raske, men så sparker de virkelig fra seg. Her skal vi gå gjennom listen med 10 raskeste hundene i verden, og den kan fort overraske deg!

Greyhound

Uten tvil er greyhound den raskeste. Med en toppfart på rundt 69 kilometer i timen er det ikke rart vi elsker å se disse race. I Storbritannia har greyhound racing nærmest blitt en folkesport å regne. Få vet egentlig mye om deres historie, men funn i alt fra Lilleasia til Orienten tyder på en lang historie for denne rasen. I løpet av denne har vi dog bidratt med å bygge opp deres genetiske sammensetning for å være raskest mulig.

Vizsla

Hunden som stammer fra over 1000 år tilbake i Ungarn er en virkelig vakker hund. Der den kun er 5 kilometer i timen tregere enn greyhounden, så er den nok 100 ganger søtere og mer attraktiv. Dette er en virkelig familiehund, og den er fort gjort å forelske seg i. Dette vil være den perfekte hunden dersom du er medlem av en aktiv familie.

Saluki

Med spor av greyhound i seg, så klokker Saluki inn på samme fart som Vizsla. Med andre ord en helt ekstrem rask hund. Dersom du noensinne ser den, så ville du nok ikke gjettet det!

Jack Russell Terrier

Dersom du vet noe om en Jack Russell Terrier, så er det nok at den er meget liten i størrelsen. Det er derimot kun noe som vil lure deg. Tro det eller ei, så er dette den 4. raskeste hunderasen i verden. Med en toppfart på rett over 60 kilometer i timen, så er denne hunden fryktinngytende rask til sin størrelse å være. Det er derfor hunden kanskje er så glad i aktivitet!

Borzoi

Denne hunden er på ingen måte en vanlig hund her hjemme. Som en kombinasjon av greyhounden og en ukjent russisk rase, så blir denne hunden nærmest ene og alene sett i nettopp Russland. Den løper derimot rett under 60 kilometer i timen.

Weimaraner

Med øyne som ser ut som de kan drepe, så var denne hunden fostret opp til nettopp å jakte. Har du denne som familiehund, så gjelder det å skaffe seg en stor hage! Denne er like rask som Borzoi.

Dalmatiner

En Dalmatiner er kanskje aller mest kjent for sine flekker i pelsen og en filmserie med 100 likesinnede. Allikevel kan denne løpe fantastiske 60 kilometer i timen!

Whippet

Med en toppfart på rett under 60 kilometer i timen, så er dette en virkelig rakker! Se opp for det søte ansiktet!

Doberman Pinscher

Denne hunden er kanskje ikke den raskeste, og den klokker “bare” inn på 50 kilometer i timen. Allikevel er denne hunden en komplett hund hva gjelder politi og militære. Det er fordi den også er meget smart!

Border Collie

Dette er kanskje en av de vakrere hundene på listen, og det svekker nok dens fart. Men med en toppfart på rundt 50 kilometer i timen, så er denne meget rask for størrelsen.

Denne hunderasen er menneskets beste venn

Vi hører tritt og ofte at hunden er menneskets beste venn. I opphetede debatter med gale kattedamer, så er det denne frasen som kommer tilbake om og om igjen. Men er det egentlig sant? Vi vil faktisk argumentere for at det er en halvsannhet. Med det mener vi at selve hunden ikke er menneskets beste venn, men da heller en spesifikk rase. For det er stor forskjell mellom rasene her. Enkelte lar seg bare fore, sove og gjøre sine ærend. Andre har stor nytte i enkelte disipliner. Også har du labrador retriever da, som bidrar på nærmest alle plan. Det er denne sistnevnte rasen som vi mener har jobbet seg opp til retten å ha merkelappen “menneskets beste venn”. Vi skal se nærmere på hvorfor og hva det egentlig innebærer.

Siden vi domestiserte hundene, så har mennesker og hunder har et tett bånd. Faktisk er det den samme kjemiske reaksjon som foregår i både hunder og mennesker når disse ser hverandre i øynene. Dette gjelder da selvfølgelig labrador retriever også. En artig fakta om denne hunden, før vi går inn i hvordan den er menneskets beste venn, er at den faktisk ikke har noen tilknytning til Labrador. Den stammer nemlig fra Newfoundland.

Hva gjelder retriever delen av navnet, så kommer allerede her et vitne om hvor behjelpelig hunden er. Når vi mennesker jakter vilt, så forsøker vi naturligvis vårt beste å treffe dyret riktig slik at det får en fort død. Allikevel er ikke dette alltid tilfellet, og da kan dyret leve lenge før det faktisk legger seg ned. Her kan dyret ende opp med å løpe inn i skogen, og det i flere minutter. Avhengig av størrelse, så kan disse være vanskelige å finne. Selv elg kan gå tapt her! Men med en labrador retriever, så kan du være sikker på at hunden sporer opp blodflekker og lukt.

Dessuten er labrador retriever en enestående hund i det henseende at den støtter mange funksjonshemmede. Blant annet er den en av de mest populære blindehundene. Den er også populær blant de med autisme, og mange benytter seg av denne når de er på utkikk etter en terapihund. Sist men ikke minst vinner de mange priser innen for eksempel agility.

Denne rasen er rett og slett kjent for mange forskjellige ting, men det er en som trumfer alle. Labrador retriever er ikke bare en hunderase, den er rett og slett menneskets beste venn!

Dagens beste greyhounder

Greyhounder er en merkelig rase som vi kanskje aldri har skjønt oss helt på. Denne hunden ser for mange veldig tynn og merkelig ut. Det er fordi hunden over årene har blitt fostret til å servere kun ett eneste behov, og det er racing. Greyhounder i dag brukes nemlig til baneracing. Det har de blitt brukt til nå i litt over snaue 100 år. Hundene som kom fra Orienten gjennom Lilleasia er i dag regnet som verdens raskeste domestiserte hund. Men hvilke hunder er egentlig de raskeste blant greyhoundene? Vi skal se nærmere på et par navn som du mest sannsynlig aldri har hørt som nordmann. Det er fordi sporten ennå ikke har mottatt den populariteten den fortjener. Det kan derimot fort endre seg, da leverandører av betting har begynt å legge inn disse løpene som spill. Det kan fort vise seg å være et godt grep for å øke populariteten.

Fanta Bale

Først ut i rekke er Fanta Bale. Hun ble den første hunden til å vinne 500, 600, og 700 meter løp i gruppe 1 over en eneste sesong. Først tok hun hjem seieren i Hume Cup (600m), deretter Australian Cup (525m), før hun til slutt tok hjem seieren i det mest prestisjefylte løpet, Sanddown Cup (715m). Dette er rett og slett en hund med mye kraft i beina, og her må selv gutta virkelig se opp, for plutselig har hun løpt langt unna de. Hennes hat-trick av seiere var intet annet enn imponerende!

Bogie Bekim

Hunden med navnet som kanskje er litt mer annerledes for oss nordmenn enn Fanta Bale er også en skikkelig tøffing. Bogie Bekim er kanskje ikke regnet som favoritt ofte, men i et nylig løp mot Fanta Bale tok han innersvingen på henne. Det vil si, det var på en rett bane!

Tony Brett

Tony Brett bringer oss tilbake til et mer gjenkjennelig navn. Denne hunden hadde et herlig år. Han vant 3 løp i gruppe 1 kategorien i tillegg til en andre gode anerkjennelser. Vi vil nok se mye mer til han fremover.

Sjekk ut flere hunder der ute, for det er mange imponerende prestasjoner!