Historien om greyhound

Selv om greyhound kanskje ikke er en så altfor populær hund her til lands, så har den en ganske så god status i utlandet. De fleste vet hva en greyhound er utenfor Norges landegrenser, men det er slettes ikke mange her til lands som vet hva det er. Kanskje har de hørt om hunden, og kanskje til og med om løpene de deltar i, men stort mer vet vi sjeldent noe om. Det kan derfor være nyttig å gi en liten introduksjon. Her på siden snakker vi blant annet om racing, en underholdende spillopplevelse, hvordan britene fikk opp interessen for greyhound racing og ikke minst betting på sporten. Denne artikkelen skal derimot være vinklet mot historien til greyhounder og hvordan de kom inn i vårt vokabular.

Selv om ingenting er sikkert, så antas det a greyhounder kom til Vesten gjennom Lilleasia. Det er teorien fordi man mener at denne hunderasen originalt stammet fra Orienten. Hundene kom seg på den tiden til Vesten gjennom de store folkevandringene. Siden den gang har vi i Vesten nytt disse hundene både som venner og familie. En unik fakta om greyhounder er at denne mest sannsynlig er det mest perfekte eksemplet vi finner på en mynde. En mynde er definert som en hund som morfologisk, eller anatomisk, er meget like hverandre og ikke minst tamme. Greyhound faller perfekt under denne kategorien fordi de fleste greyhounder nærmest er identiske. Dessuten er en annen artig fakta om greyhounder at de tross alt er verdens raskeste domestiserte hunder. De kan nå hastigheter opp til 70 kilometer i timen, så det er kanskje ikke rart at vi nyter å se disse løpe mot hverandre. Det har de gjort siden tidlig på 1900-tallet, og vi har ikke sett oss tilbake siden.

Greyhounden er anerkjent for sitt spesielle utseende. Selv om vi, da spesielt britene, i Vesten naturligvis har formet hunden over årene, så var den ikke så altfor annerledes før i tiden heller. Ser vi for eksempel hele 8000 år tilbake, så kan vi finne greyhounder inkludert i grotte tegninger. Allikevel bærer nok dagens greyhounder enda mer preg av at vi har oppfostret disse til en spesifikk form og et spesifikt formål, nemlig racing. I dag kan greyhounder bli mellom 25 og 40 kilo, og de lever i snitt mellom 10 og 12 år. Selv om noen velger å ha disse som kjæledyr, så er dette langt i fra den mest populære bruken. Disse er nemlig fortsatt mest populære hva gjelder racing, grunnet deres ekstreme fart. Dersom du til formodning skulle ha en greyhound, så har du helt sikkert lagt merke til farten.

Om du ønsker mer info om greyhounder er det bare å sette i gang med research. Dette er en virkelig spennende hundetype!